„1915 Çanakkale Bridge“ 

П О К А Н А

за участие в церемония за откриване на

1915 Çanakkale Bridge and Malkara-Çanakkale Motorway” на 18 март 2022 г.

Уважаеми колеги Строителни инженери,

По Покана на Министерство на транспорта на Република Турция, Главна дирекция „Магистрали“ и Камара на строителните инженери на Турция

Съюза на строителните инженери в България
и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, РК София-град,
със съдействието на Камара на строителните инженери на Турция,
организират участие на строителни инженери от България в церемонията по откриване на най-дългия висящ мост в света „1915 Çanakkale Bridge“  (“Чанаккале 1915“) над протока Дарданели.

Радваме се да Ви поканим да посетите церемонията по откриване на моста за периода 17 март ( четвъртък ) до 20 март ( неделя ) 2022.

Всички, за които това грандиозно съоръжение, представлява интерес, искат да научат нещо за проектирането и строителството на уникални мостови съоръжения, да прекарат приятно в инженерна компанията, са поканени за участие в мероприятието.

Виж повече:

Предварителна Програма – цена и други условия.

 

Информация за
„1915 Çanakkale Bridge“

„Чанаккале 1915“ ( Çanakkale 1915 Köprüsü) е висящ мост над протока Дарданели. Построен е в Чанаккале, Северозападна Турция. Разположен на юг от градовете Лапсеки и Гелиболу, мостът пресича пролива на около 10 km на юг от Мраморно море. Планира се да се въведе в експлоатация на 18 март 2022 г.

Мостът представлява централен елемент от автомагистралата Къналъ-Балъкесир, дължина 321 km и струваща $2,8 млрд долара, която ще съедини автомагистралите О-3 и O-7 в Източна Тракия с автомагистралата O-5 в Анадола. С основния си отвор от 2023 m мостът ще надмине моста Акаши Кайкьо в Япония с 32 m и ще стане най-дългият висящ мост в света.  Двете опорни колони са високи по 318 m, което прави моста втори по височина в Турция след моста Явуз Султан Селим.

На платното има шест ленти за движение (по три във всяко направление) като част от автомагистралата, а също по две пешеходни пътеки от всяка страна. Таксата за преминаване (тол таксата) е определена на € 15.

Главна дирекция на турските магистрали възложи проекта за мост и магистрала Чанаккале 1915 г. в рамките на модела за публично-частно партньорство на турско-корейски консорциум, който от своя страна създаде съвместно предприятие спициално за проекта. На Çanakkale Motorway Bridge Construction Investment Management Inc. е възложен проекта и изпълнението на моста и магистрала. Партньори на възложената компания са Limak ( limak.com.tr ) и Yapı Merkezi ( ym.com.tr ) от Турция и Daelim ( daelim.co.kr ) и SK E&C ( skec.com ) от Корея.

Подробна информация от инженерна гледна точка ще публикуваме след посещението на моста и разясненията на турските колеги.

Галиполска операция

Период             25 април 1915 – 9 януари 1916
Място              полуостров Галиполи
Резултат        победа на Османската империя


Сили

Великобритания – Средиземноморски експедиционен корпус – Египетски трудов корпус, Малтийски трудов корпус
Франция  – Ориенталски експедиционен корпус – 5 дивизии (в началото) 15 дивизии (в края) 
(455 000 британци (вкл. индийци и нюфаундленци)79 000 французи20 000 австралийци14 000 новозеландци2000 цивилни работници)
Общо: 568 000
срещу
Османската империя – Пета турска армия 6 дивизии (в началото) 16 дивизии (в края)
Общо: 315 500


Жертви и загуби: 500 000 души

Великобритания и Франция – 252 000 
Османската империя – 218 000 – 251 000Турция отбелязва събитието под  името – Войната за Чанаккале на   дата – 18 март. Това е денят, в която османската армия отблъсква морското настъпление на съюзниците при Дарданелите и спира придвижването им към Истанбул.

Всяка година на 25 април хиляди хора от най-различни националности почитат паметта на загиналите при Галиполи. Макар силите на Антантата да са включвали британци,  ирландци,  французи, индийци, гуркхи и канадци, Галиполи се свързва изключително с австралийците и новозеландците.

Гробищата на Галиполи не приличат на военните гробища в Европа. След подписването на примирието пристига специална комисия на съюзниците, която решава загиналите да бъдат погребани там, където са паднали. Затова са организирани множество гробища, някои с по сто гроба, други с хиляди и те са навсякъде, където е имало боеве.

През Първата световна война Турция е наш съюзник. Връща ни и територии, част от които са в пределите на страната и до днес. Победата над Антантата при Галиполи предотвратява падането на Истанбул, нахлуването на огромния англо – френски флот в Черно море и бомбардировката на Бургас и Варна, която неизбежно е щяла да последва.

виж  повече:    wikipedia